TORRA FÖTTER

Ser du till att ta hand om dina fötter så att det inte finns någon hård hud, hälsprickor eller torr och skadad hud? Låt dina fötter och valet av fotvård få samma uppmärksamhet som val av en säng som passar din rygg och hudvård som passar din hudtyp.

Ta hand om dina fötter

Några av de allra första indikationerna på att dina fötter inte är så friska som de kan vara är värme, rodnad eller svullnad i fötterna. Alla tre kan naturligtvis inträffa efter en lång dag i stående position, antingen på jobbet, efter en vandring eller liknande, men det kan också finnas inflammatoriska tillstånd eller sjukdomar som kräver professionell hjälp.

Men när vi pratar om ohälsosamma, torra fötter kan det också vara något så enkelt som torr och hård hud och liktornar etc. som skapar problemen. Torr och hård hud uppstår främst för att fötterna har försummats av någon anledning och för att de saknar fukt och vård. Torr hud kan förekomma oavsett om det är sommar eller vinter, vår eller höst.

Tips för att undvika torra fötter

Det finns många förslag på vad du kan göra för att hålla dina fötter varma och bekväma. Det viktigaste är dock att se till att du ger dina fötter den fukt och vård de behöver, precis som det är viktigt att veta hur man undviker torra fötter, hård hud och hälsprickor.

Köp ordentliga skor
Först och främst är det viktigt att se till att gå i rätt skor som gör att fötterna andas och ger dem det stöd de behöver. Inte bara kan fel skor vara obekväma att bära, de kan också orsaka hård hud och liktornar som kan vara både smärtsamma och svåra att bli av med. Förutom skor är det viktigt att komma ihåg att välja rätt strumpor. Detta beror på att plast skapar friktion, vilket bildar hård hud som så småningom kan resultera i liktornar. Det är därför nylonstrumpor inte är dina fötters bästa vän heller. Bomullssockor är å andra sidan riktigt bra, även om du sover med dem på natten, efter att du har smörjt dina fötter väl i en fuktgivande kräm eller salva för att ta hand om dina torra fötter.

Skrubba fötterna regelbundet
Det är en vanlig missuppfattning att det bästa sättet att ta bort hård hud från dina fötter är att fila bort med en fotfil. Faktum är att en fotfil kan ge ännu hårdare hud och det här är en av de värsta om du vill ha friska fötter. Istället för fotfilen kan du komma riktigt långt med en bra skrubb och rätt vårdprodukter som återfuktar på djupet. Använd därför en bra fotskrubb för de hälsosammaste fötterna ett par gånger i veckan när du fortfarande är i duschen. Se alltid till att torka fötterna ordentligt – särskilt mellan tårna – för att undvika fotsvamp.

Smörj in fötterna
Precis som du förmodligen smörjer din hud med lotion efter att du har varit i duschen, bör du också alltid komma ihåg att smörja dina fötter – speciellt när du har varit i duschen. Vattnet från badet hjälper till att torka ut huden. Helosan® Fotsalva är speciellt utvecklad och anpassad för daglig fotvård.

 Ge dina fötter lite extra uppmärksamhet
Det kan låta som en kliché, men ibland behöver även dina fötter lite extra bortskämdhet. Naturligtvis kanske du har rätt kit hemma med alla typer av vårdprodukter för när dina fötter verkligen behöver den stora svängen. Alternativt kan det vara en bra investering att gå till en specialist inom fotvård. Torra fötter eller inte.

Släpp fötterna fria!
Även om det inte råder något tvivel om att en sommar i sandaler kan vara hårt för fötterna, är det trots allt bra för våra fötter att luftas väl och noggrant igenom då och då. När du låter fötterna lufta är det dock viktigt att det sker inomhus och på mjuka ytor, eftersom du riskerar förhårdnad hud om du till exempel går på bara tår på asfalt. På sommaren kan asfalt och kakel annars bli så upphettade att du riskerar att bränna fötterna om du går på den utan skor.

HELOSAN® Fotsalva

Helosan® Fotsalva är byggd på många av samma vårdande ingredienser som också finns i Helosan® Original. Fetthalten är dock ytterligare snäppet högre i fotsalvan jämfört med vår hudsalva, vilket också gör den extra lämplig för behandling av torr och sprucken hud på fötterna. De skonsamma ingredienserna och det höga fettinnehållet, tillsammans med karbamid och mjölksyra, lämnar huden på fötterna mjuk och smidig. Som en extra bonus hämmar mjölksyra dålig lukt från fötterna och ger fötterna en uppfriskande känsla.