TORR HUD

Huden är kroppens största organ. Den utgör ungefär hela 16% av kroppens vikt. Hudens funktioner är många, bland annat att reglera kroppstemperaturen och skydda kroppen från uttorkning och angrepp av mikroorganismer. Dessutom gör den sitt bästa för att försvara oss från UV-strålarna från solen. Att vårda och skydda huden är därför viktigt för vår hälsa. 

I hudens uppbyggnad finns naturlig fuktgivande faktor (NMF) som ser till att balansera och reglera hudens fuktbalans, vilket är nyckeln till att förebygga torr hud. Denna blandning av olika metaboliska ämnen, svett och talg absorberar fukt och skyddar huden mot uttorkning. Huden består även av lipider, ett naturligt fettlager, som bildar en skyddsbarriär, minimerar vattenförlust och reducerar torr hud. När huden blir torr är det ett tecken på att den saknar tillräckligt med lipider och fukt, antingen för att fettlagret i det översta lagret av epidermis förstörs eller om hudens fukt minskar. Huden tappar då sin elasticitet och blir ömtåligare. Torr och irriterad hud kan strama, fjälla, flagna, klia och kännas smärtsam, till och med bli extremt narig och sprucken. Mycket torr hud ökar också risken för att olika hudsjukdomar och besvär förvärras, till exempel till eksem. Därför är det viktigt att återfukta torr och irriterad hud, men också att stärka huden på ett förebyggande sätt och bidrar till att återställa hudens naturliga balans.

Vad orsakar torr hud?

Externa faktorer som:

  • Klimatet: Vind, kyla, värme och uppvärmd luft kan både irritera och orsaka skada på huden genom att avlägsna fukt och angripa hudens naturliga skyddsbarriär. Till exempel innebär den låga luftfuktighet under vinterhalvåret stor påfrestning på huden då många drabbas av besvär med torr hud, så kallad “vinterhud”. Även solens UV-strålning och vind kan göra att vätska avdunstar från huden och lämnar den extra utsatt. 
  • Starka produkter: Rengöringsmedel, tvålar och liknande produkter är utformade för att lösa upp fett och smuts, men det betyder också att de bidrar till att lösa upp även det skyddande lagret av sebum på huden. Ju oftare du tvättar dig, desto mer påfrestning utsätter du huden för. Detsamma gäller starkt parfymerade produkter som också gör mer skada än nytta på huden. 
  • Dusch och varmbad: Varmvatten torkar ut huden. Även kranvatten kan skada huden då det kan innehålla höga halter av magnesium, bly och zink (s.k. hårt vatten). När dessa mineraler kommer i kontakt med huden lämnar de en tunn hinna som kan hindra fukten att absorberas av huden.

Interna faktorer som: 

  • Genetik och ålder: Talgproduktionsnivåer och vår förmåga till fuktreglering är högst individuella och ibland av ärftlig karaktär. Hudens naturliga förmåga till fuktreglering kan rubbas av yttre faktorer och orsaka extremt torr hud. Hudens fukt regleringsförmåga kan även påverkas av ålder. I föråldrad hud har antalet talgkörtlar och svettkörtlar minskat under huden, det leder i sin tur till en minskad förmåga att producera svett, lipider och regleringen av vattenhalten i kroppen. Resultatet av det är att hudens förmåga att binda fukt har försämrats, därför behöver kroppen tillsatt fukt utifrån med hjälp av salvor och krämer.
  • Psykologisk stress: Stress påverkar hela kroppen, både inre och yttre organ såsom huden. Vid stress sker en kemisk reaktion i kroppen där stresshormonerna adrenalin och kortisol frisätts. Vid långvarig stress är hormonnivåerna ständigt förhöjda och påverkar därmed immunförsvar och återfuktning av huden. Huden blir då känsligare och mer reaktiv, vilket kan utlösa olika typer av hudåkommor, däribland så kallat stressutslag.
  • Hormonella förändringar: Förändrade hormonnivåer, framför allt östrogen och testosteron, kan påverka hudens fukt- och lipidnivåer. Till exempel är det vanligt förekommande att huden är benägen att bli märkbart mycket torrare under klimakteriet på grund av den minskade östrogenproduktionen. Likaså är torr hud vanligt under graviditet på grund av hormonförändringar samt de ökade kraven på vätska i kroppen.

Hur förebygger man besvär med torr hud?

Som tidigare nämnt finns det många saker som man själv kan göra för att förebygga torr hud. Först och främst är det en bra idé att välja tvålar (handtvål, diskmedel, schampo, rengöringsmedel etc.) som är skonsamma mot din hud och så nära hudens PH-värde som möjligt. Undvik även parfym och parfymerade produkter som kliar eller irriterar. Vid kontakt av vatten, se till att torka huden ordentligt för att undvika att vattnet ligger kvar och torkar ut huden. Därefter gäller det att regelbundet smörja huden med en skonsam och lindrande salva. Helosan® Original har en mindre mängd vattenhalt och en betydligt högre fetthalt, vilket har en betydande roll i salvans starka egenskaper att motverka torr hud. När du använder en salva med hög fetthalt får huden en skyddande barriär som gör att fukten stannar kvar i huden. Fettet i feta salvor fyller upp mellan de yttre hudcellerna och gör huden tätare, vilket förhindrar att vatten avdunstar. För att få en maximal effekt rekommenderar vi att användaren smörjer in sina händer ordentligt med Helosan® Original och därefter bär tunna bomullshandskar för att låta salvan verka och läka utan att kladda. 

Tips för gravidmagen

När du är gravid behöver din kropp och hud lite extra omvårdnad. Många kvinnor upplever att de får känsligare hud under graviditeten. När din mage växer under graviditeten spänns huden ut och kan tendera att bli torr och klia. Hormonerna som bildas under graviditeten kan också bidra till klådan. För att motverka torrhet är det en god idé att smörja gravidmagens känsliga hud med mjukgörande och återfuktande salva. Att smörja magen när man är gravid hjälper också att minska risken för bristningar. Helosan® Original passar utmärkt för både gravid och mamma hudvård. Salvan tillför hudvänliga fetter som främjar hudens egen reparationsprocess och lägger sig som ett tillfälligt lager på huden som ger långvarig återfuktning samt skyddar mot uttorkning. Helosan® innehåller inga aktiva ingredienser, det vill säga att de tar inte sig in i blodet utan lägger sig endast på hud, och är därmed säker att använda under graviditet. 

Torr hud hos bebis och småbarn

Det är vanligt att nyfödda barn besväras av mycket torr och känslig hud. De första månaderna har bebisens hud fullt upp med att försöka att anpassa sig till livet utanför livmodern, så den är mer känslig för solljus och friktion mot grova material. Bebisens hud är även tunnare och har ett högre pH-värde än en vuxen persons hud, vilket innebär att retande ämnen och mikroorganismer lättare kan tränga in i den. Allergisk hudförändring, eller atopisk dermatit, förknippas ofta med torr hud och är faktiskt den vanligaste orsaken till klåda och hudirritation hos barn. Bebishud som är fnasig och som fjällar behöver oftast ingen särskild behandling utan mycket handlar om att skydda huden från sådant som kan irritera. Undvik tvål, parfym och andra kemikalier, och förebygg hudbesvär som torrhet eller irritation genom att smörja huden ofta. Om du håller barnets hud mjuk och smidig, så blir den tåligare. 

Helosan® hudsalva innehåller djupt återfuktande glycerin som bidrar till att stabilisera hudens naturliga flora och återuppbyggnad. Helosan® är skonsam mot din bebis känsliga hud och helt fri från parfymer. Tack vare dess höga innehåll av hudvänliga fetter kan Helosan® förebygga och lindra besvär som exempelvis som blöjeksem, blöjutslag och röda bebisrumpor. Använd Helosan® efter varje blöjbyte genom att applicera ett tunt lager på stjärten och genitalierna. Salvan bildar ett lindrande och skyddande lager på huden som förebygger irritation. Observera att Helosan® inte är avsedd för “invärtes bruk”. 

Lider du av stressad eller känslig hud?

Torr hud på kroppen är ofta känslig, men känslig hud beror inte alltid på torrhet. Vissa människors hud är naturligt känslig, även när den är väl fuktad. Stresshud kan även kallas känslig hud. Den känsliga huden blossar ofta upp när den utsätts för värme, temperaturväxlingar, alkohol, kryddstark mat, starka krämer eller rengöringsprodukter. 

Kännetecken på stressad hud:

  • Stickande, stramande eller brännande känsla. 
  • Återkommande besvär med hudbesvär som rodnader, fjällning och/eller utslag, särskilt i samband med stress.
  • Torrhet eller sveda som uppkommer efter vistelse i kallt och blåsigt väder.
  • Hudirritationer och åkommor som eksem, rosacea och psoriasis.

Känslig hud är mer sårbar. Därför är det viktigt att investera i hudvård som kan hjälpa din stressade hud att slappna av och återfå sin elasticitet. Helosan® innehåller fuktighetsbevarande och mjukgörande ingredienser som är skonsamma torr, känslig och irriterad hud med försvagad hudbarriär. Tack vare det höga innehållet av paraffinolja, som är närmast identisk med hudens eget barriärfettämne, är Helosan® särskilt lämplig för torr, känslig och irriterad hud. Helosan® innehåller även glycerin, en väldigt vanlig hudvårdsingrediens som har fuktbindande egenskaper som dämpar irritation i huden och hjälper hudbarriärens fuktbalans och funktion.

Hudsjukdomar & hudbesvär

Hudsjukdomar och besvär med huden kan leda till frustrationer och en sämre tillvaro. För att undvika att förvärra problematik med hudbesvär och hudsjukdomar som exempelvis psoriasis, rosacea och atopiskt eksem är det viktigt att återfukta regelbundet. Genom att hålla huden mjuk och smidig är den inte lika sårbar för yttre faktorer så som vatten, vind och kyla. Helosan® vårdar och återfukta huden, samtidigt som den hjälper till att stabilisera hudens egen naturliga flora. Den kan användas tillsammans med andra läkemedelsprodukter för att behandla olika formera av hudsjukdomar där salvan lindrar besvären och förhindra området från att bli torrt och irriterat. Helosan® hudsalva finns tillgänglig i olika storlekar vilket gör det enkla att bära med sig samtidigt som man kan ha en större tub hemma.