Hudvård för tatuerad hud

Vid tatueringsprocessen förs tatueringsfärg (bläck) in i de djupare lagren av huden med en nål – det vill säga i läderhuden. Detta innebär att för varje enskild söm som görs med tatueringsnålens nål, orsakas en liten skada på huden, som både irriterar huden och kan skapa infektioner. Därför är det är särskilt viktigt att försäkra sig om att tatueringskonstnären endast arbetar med steriliserad utrustning, annars riskerar du infektion i tatueringen (som måste genomgå samma läkningsprocess som ett vanligt sår). 

Eftervård av tatuering

Efter att man har gjort en tatuering är huden extra känslig och då behöver man ta hand om den lite extra. Dessutom bör en nygjord tatuering tas omhand efteråt för att den ska läka som den ska, se fin ut och hålla kvalitet under tiden framöver. Nedan följer några tips på hur du enkelt kan ta hand om din nya tatuerade hud och uppnå bästa möjliga resultat:

  1. Tvätta försiktigt tatueringen med mild tvål och ljummet vatten efter att du tagit bort den skyddande plastfolien.
  2. Låt tatueringen lufttorka.
  3. Smörj tatueringen med Helosan® Original som är en mild och oparfymerad salva.
  4. Tvätta tatueringen en gång dagligen med mild tvål och ljummet vatten.
  5. Applicera tatueringen med hudsalva fem gånger om dagen tills sårskorpan är helt borta. Trappa ner smörjprocessen gradvis.

Varför ska en tatuering smörjas med salva?

Ytterst på huden finns ett naturligt fettlager som skyddar mot uttorkning och håller huden mjuk och smidig. Dessa fetter är hudens viktigaste barriär mot uttorkning. När du tatuerar din hud skadas den tillfälligt. Om huden blir torr tar läkning av tatueringen längre tid och du riskerar att huden blir irriterad och små sår kan uppstå, vilket i sin tur kan orsaka infektioner och eksem. När du överväger hudvårdsprodukter för eftervård av en ny tatuering är det viktigt att du väljer mjuka och samtidigt fuktgivande produkter som vårdar huden. Helosan® Original är en mild och hudvänlig salva, skonsam mot huden och fri från parfym och det är just därför många tatueringsartister rekommenderar Helosan® vid tatuering och efterföljande vård. Salvan innehåller fuktgivande och mjukgörande ämnen som liknar hudens naturliga skyddande barriärfett, och lägger sig som ett skyddande lager på huden. Detta ger huden tid att återfukta och reparera sig själv och bli resistent mot yttre påverkan som sol, vatten och kyla. 

Kom ihåg:

Det är viktigt att du är uppmärksam på att skydda din tatuering från solens starka strålar. Eftersom tatueringen till att börja med består av många små sår kommer du antagligen någon gång i läkningsprocessen att uppleva klåda runt tatueringen. Detta är helt naturligt, men kan vara extremt besvärande för individen. Det är idealiskt att använda Helosan® efter tatuering, eftersom Helosan® Original hjälper till att ta hand om huden, återfuktar den på djupet och eventuellt lindrar klåda och irritation.

Riva eller repa aldrig sårskorpan som finns där medan huden läker. Tvätta alltid händerna innan du rör vid din nygjorda tatuering. Då minskar du risken för infektion och din tatuering behåller sitt vackra utseende längre.