Hudvård till djur

Precis som vi människor lider även många av våra fyrbenta vänner av torr, känslig och irriterad hud. Dessa problem beror på att hudens naturliga skyddslager, dvs. hudens barriärfunktion, försvagats. Hudproblem som uppstår på grund av för torr hud kan exempelvis vara klåda, eksem och spruckna trampdynor. Dessa är problem som ofta ökar och blir värre under vinterhalvåret. Genom att använda Helosan® hudsalva på den torra huden kan du förebygga obehagliga hudproblem hos ditt djur. Helosan® mjukgör och återfuktar torr och känslig hud, samtidigt som den salvan skyddar hudbarriärens ekosystem, så att huden blir mer motståndskraftiga mot yttre påverkan och slitage.

Skonsam hudsalva för djur

Helosan®-originalet såg dagens ljus år 1947 när den ursprungligen utvecklades för användning på djur – främst kor. Syftet med utvecklingen av hudsalvan var att producera en produkt som främst kunde användas på kornas spenar/juver, som man i jordbruksvärlden ofta upplevde – och fortfarande upplever – uttorkning och infektioner i samma i samband med den dagliga mjölkningen. Därför naturligtvis det populära smeknamnet ”kospenssalva”. Ganska snart upptäckte pigorna som mjölkande korna att deras händer blev mjukare och återfuktande när de hade smörjt kornas spenar med Helosan® hudsalva. Därefter dröjde det inte länge innan Helosan® fick flytta in till en given plats i badrumsskåpet.

Idag är Helosan® hudsalva en välkänd återfuktande och vårdande salva för hela familjen. Den innehåller varken parfym eller animaliska ingredienser, vilket gör den skonsam för huden och säker att använda för både dig och dina fyrfota vänner. En av de största fördelarna med Helosan® är dess unika och mycket skonsamma formel, särskilt lämplig för användning hos husdjur. Helosan® innehåller endast säkra och 100% veganska ingredienser. Det är därför ingen fara om ditt djur skulle slicka i sig rester efter du smörjt området. Om ditt djur har extra torr hud kan du med stor fördel använda Helosan® Fotsalva som har en högre betydligt högre fetthalt som leder till mer fukt till den torra och irriterade huden. Fotsalvan passar utmärkt till särskilt utsatta hudpartiet som behöver extra återfuktning och skydd. Med hjälp av dess skonsamma och effektiva ingredienser kan salvan ta sig ner på djupet samtidigt som den lindrar besvären och återställer hudbarriären.

Till vilka djurslag kan man använda Helosan® hudsalva till?

Helosan® kan används för vård och skydd av torr, känslig och irriterad hud hos alla våra djurslag såsom exempelvis:

 • Hund
 • Katt
 • Häst
 • Ko
 • Gris

När kan man använda Helosan® salva till djur?

Helosan® återfuktar och mjukar upp hård och torr hud och återställer hudens naturliga balans. Framförallt är det områden utan päls eller pälsfattiga områden exempelvis trampdynor, mulor, juver, armveck, armbågar och ljumskar som är i störst behov av regelbunden smörjning med Heloson® då de saknar det skydd pälsen utgör för huden mot miljöns påverkan såsom kyla, sol och vind. Huden på tassarna liknar i många avseenden människors hud i den meningen att den torkas ut på samma sätt som människans hud torkas ut av externa och interna faktorer. Dessutom kan extra hårda väderförhållanden som snö och tillhörande vägsalt ytterligare torka ut tassar, vilket gör att de blir ömma och så småningom spricker.

Tillfällen där Helosan® kan hjälpa ditt djur är många, exempelvis för att förebygga och lindra:

 • hudsprickor och hudförändringar.
 • torra och skavda spenar/juver.
 • ömma och torra trampdynor.
 • torr och irriterad hud kring nos.
 • hudirritation efter skav av sadel och sadelgjord.
 • klåda, skav- och friktionssår, mindre brännsår.

Med sin unika formel lägger sig Helosan® som ett naturligt skydd på det torra och irriterade området. Tack vare det effektiva lagret av salva kan den tillfälligt skydda mot yttre faktorer såsom väder men även mot insekter och dess bett. När du använder Helosan® för att ta hand om irriterad hud och andra utsatta områden så kommer du att upptäcka att de smorda områdena blir mer motståndskraftiga mot yttre påverkan som sol, vind, kyla och vatten – några av de viktigaste faktorerna. 

Hudproblem hos hund och katt

Klåda och hudproblem av olika sorter är vanligt förekommande hos hundar och katter, men det skapar såklart ändå oro både för dig och ditt djur. Miljöfaktorer såsom torr eller fuktig luft, omväxlande väder, samt värmesystem och luftkonditionering kan irritera och torka ut hundens och kattens hud. Till ett av de mest förekommande hudbesvären hos hund och katt hör hudproblematik med torra tassar. För lindring och skötsel av torra tassar kan Helosan® Original med fördel användas eftersom den både återfuktar, skyddar och lugnar den irriterade eller skadade huden. Om din hund eller katts tassar är extra torra kan du smörja dem med Helosan® Fotsalva. Fotsalvan innehåller nämligen urea och mjölksyra, vilket påskyndar hudens återfuktning. Salvan är perfekt för vård av tassar som har blivit torra och spruckna i samband med t.ex. jakt eller liknande aktiviteter. 

Läpp- och nosveckseksem är också ett vanligt förekommande hudbesvär. Den fuktiga miljön och friktionen kring läpp- och nosparti gynnar bakterie- och svamptillväxt, vilket gör att detta hudbesvär måste hållas efter noga. Lindrigare tillstånd kan behandlas genom att huden hålls torr, ren och återfuktad. Dessutom är det svårt att undgå det faktum att många katter och hundar älskar att sova i solens heta strålar. För de med känslig hud, inte minst hårlösa raser, kan detta få stora negativa konsekvenser i form av smärtsam solbränna och uttorkad hud utan tillräcklig hudvård. 

Helosan® vårdar och återfukta huden och hjälper den stabilisera sin naturliga flora. Den kan användas tillsammans med andra läkemedelsprodukter för att behandla olika formera av hudsjukdomar där salvan lindrar besvären och förhindra området från att bli torrt och irriterat. Salvan behandlar dock inte om det finns en underliggande problematik så som exempelvis allergi eller parasiter. Är du tveksam om ditt djur kan ha en underliggande hudsjukdom rekommenderar vi att du kontaktar din veterinär.

När ska man kontakta veterinär vid hudbesvär hos djur?

Om du märker att din hund eller katt kliar, river, slickar eller gnider sig mer än vanligt, kan den ha drabbats av en hudåkomma. Återkommande hudbekymmer, även lindriga hudbesvär torr och sprucken hud som ej blir bra av 1-2 veckors regelbunden smörjning dagligen, bör undersökas/rådgöras med av en veterinär. Detta kan vara tecken på underliggande sjukdom ex foderallergi eller atopi. En veterinär kan hjälpa dig att fastställa orsaken till hudirritation och hjälpa dig att välja det bästa sättet att avhjälpa problemet.

Var extra uppmärksam om ditt husdjur har några av följande symtom:

 • Illaluktande hud
 • Öppna sår
 • Smärta
 • Större eksem som kliar och eventuell vätskar
 • Intensiv klåda – kliar så får synliga lesioner på huden.
 • Klåda från öronen
 • Kala och kliande tassar